Diyette doğru bilinen yanlışlar, diyetler hakkında doğru bilinen yanlışlar, diyet yaparken yapılan hatalar, diyet yanlışları hataları, sık yapılan diyet hataları.
Diyetle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?
Diyette doğru bilinen yanlışlar, diyetler hakkında doğru bilinen yanlışlar, diyet yaparken yapılan hatalar, diyet yanlışları, diyet hataları, diyetteki yanlışlar ve en sık yapılan diyet hataları hakkında bu yazımızda önemli bilgiler yer almaktadır.
Diyetler hakkında doğru olarak bildiğimiz ve doğruluğuna kesin olarak inandığımız bazı hususlar var ki aslında doğru değiller. Birçok konuda olduğu gibi zayıflama ve diyet konusunda da ne yazık ki arkadaşlarımız ve dostlarımızdan duyduğumuz bilgilerle hareket edip sıklıkla doğru bildiğimiz bu yanlışları yapıyoruz.
İşte en sık rastlanan “Diyetle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar” şunlardır:
Diyet ürünleri zayıflamaya neden olur: YANLIŞ
Hiçbir diyet ürün zayıflamaya neden olmaz ve zayıflatmaz. Diyet ürünler de kalori içerirler ancak diyet olmayanlara göre kalori miktarları daha düşüktür. Bu nedenle diyet ürünlerden dilediğiniz kadar yemek doğru değildir. Doğru olan bilgi şudur; diyet ürünler zayıflamanıza yardımcı olurlar.
Sıcak ortam zayıflatır: YANLIŞ
Sauna, terleme eşofmanı gibi vücudun normalin çok üzerinde sıcak olmasına neden olan ortamlar zayıflamaya neden olmaz. Sıcak ortamlar, cilt gözeneklerinizin açılmasını, vücudunuzdaki toksinlerin atılmasını, kaslarınızın gevşemesini sağlar. Böylece hantallaşan vücut metabolizması biraz daha düzenli ve istikrarlı çalışmaya başlar. Sauna ve terleme eşofmanı gibi sıcak ortamların çok sık kullanılması durumunda vücut aşırı su ve mineral kaybedeceği için vücuda yeterli su ve mineral takviyesi yapılmazsa zayıflamak isterken vücut dengenizi bozabilirsiniz.
Az yiyerek kilo probleminden kurtulabilirim: YANLIŞ
Az yemek yemek, vücudunuzun insülin direnci oluşturmasına neden olabilir. İnsulin direnci oluşan vücut metabolizmaları daha hızlı kilo almaya elverişlidirler. Az yemek yemenin bir diğer olumsuz tarafı da vücudun su ve protein dengesinin bozulmasıdır. Protein dengesinin bozulması kas yapınızın bozulmasına, su dengenizin bozulması böbrek hastalıklarına ve diyabete neden olabilir. Doğrusu; azar azar ama sık sık yiyerek zayıflamaktır.
Meyve kilo aldırmaz, diyet yaparken istediğim kadar meyve yiyebilirim: YANLIŞ
Meyveler; düşük kalorili, bol vitamin, mineral, antioksidan ve lif içeren gıda maddeleridir. Meyveler kalorisiz gıda maddeleri değillerdir, kalorileri vardır. Diyette sınırsız olarak yenilen meyve, kan şekerinde ani yükselmelere neden olup insülin dengesinin bozulmasına ve kilo alınmasına neden olabilir. Ayrıca meyvelerde bulunan fruktoz şekeri vücutta yalnızca karaciğer tarafından kullanıldığı için yüksek miktarda meyve tüketimi vücutta insülin direnci oluşmasına ve dolayısıyla kilo alımına neden olur. Doğrusu; ara öğünlerde bir iki adet meyve tüketerek vücudun mineral, vitamin ve antioksidan ihtiyacını karşılamak ve zayıflamaya yardımcı olmaktır.
Zayıflama için pilav ve makarnayı diyetten çıkarmam gerekir: YANLIŞ
Pilav ve makarna vücudumuz için önemli iki enerji ve karbonhidrat kaynağıdır. Bu iki gıda maddesini diyetinizden çıkarmanız durumunda vücudunuz yağ yerine kas yakmaya başlayabilir. Bu durum vücut dengenizin bozulmasına ve kilo almanıza neden olabilir. Doğrusu; diyet yaparken haftada 1-2 kez makarna ve pilav tüketmektir.
Sabah aç karnına limonlu sıcak su içmek zayıflatır: YANLIŞ
Sabah aç karnına limonlu sıcak su içerseniz, bütün gece dinlenen ve kendini toparlayan vücudunuza yüksek miktarda asit almış olursunuz. Yüksek asit, vücudun asit dengesinin bozulmasına ve birdenbire yüksek miktarda asidi tolere etmek için daha çok yorulmasına neden olur. Doğrusu; sabah aç karnına bir bardak oda sıcaklığında su içmek sindirim sistemini kahvaltıya ve güne hazırlamak için yeterlidir.
Yumurta yüksek kolesterol içerir bu nedenle zararlıdır: YANLIŞ
Yumurtanın gerçekten yüksek miktarda kolesterol içerdiği doğrudur. Ancak yumurtada bulunan kolesterol sağlıklı bir vücut metabolizması için yeterli miktardadır. Bunun yanında yumurta tüm gıdalar arasında, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tüm aminoasitleri içeren tek gıda maddesidir. Bu nedenle yumurta tüketiminin kesinlikle bırakılmaması gerekir. Doğrusu; her gün 1 adet yumurta tüketmek sağlıklı beslenme ve sağlıklı kilo vermek için idealdir.
Diyet yaparken proteinlerle karbonhidratları karıştırmamak gerekir: YANLIŞ
Sağlıklı bir diyet yapmak ve sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmak için mutlaka protein ve karbonhidratları karıştırarak yemelisiniz. Karbonhidrat ve proteinleri karıştırarak yemek vücudun insülin dengesini korur ve metabolizamayı hızlandırır. Böylece hem daha iyi kilo verirsiniz hem de vücut sağlığınızı korursunuz.
Somon balığı yağlı bir balık, kolesterolü yükseltir: YANLIŞ
Somon balığı soğuk sularda yaşayan bir balık olduğu için yağlı bir balık olduğu doğrudur ancak somon balığının yağında yüksek miktarda bulunan Omega-3 yağ asidi vücudumuz tarafından üretilmediği için düzenli olarak almamız gereken bir yağ asididir. Bununla birlikte somon balığının yağı kandaki kolesterol seviyesinin yükselmesine neden olmaz. Somon balığı özellikle kalp ve damar hastalıkları olan kişilere de uzmanlar tarafından önerilen bir gıda maddesidir. Doğrusu; sağlıklı bir metabolizma ve sağlıklı bir zayıflama için haftada 1 kez somon balığı tüketilmelidir.
Spor yaparsak vücudumuzdaki yağlar kasa dönüşür: YANLIŞ
Vücudumuzdaki proteinler metabolik olarak yağa dönüşebilir ancak yağlar hiçbir zaman proteine yani kasa dönüşemezler. Bu nedenle spor yaparken yağlarımız kasa dönüşmez. Spor yapmak, vücutta yağ yakılmasına neden olur. Diyet esnasında ağır sporlar yaparsanız vücut daha da kaslanır ve ağırlaşır. Diyette amaç kilo vermekse, vücuttaki yağların yakılması için koşu, ritmik yürüyüş, yüzme gibi hafif sporları yapmak yeterlidir.
Mucize diyetlerle hızlı kilo verebilirim: YANLIŞ
Diyet yaparken unutulmaması gereken en önemli doğa kanunu etki-tepki’dir. Hızlı kilo verdiren diyetler vücut metabolizmasını tahrip eder ve kısa zamanda daha hızlı kilo alınmasına neden olur. Hızlı kilo verdiren diyetler çoğunlukla metabolizma da telafisi olmayan ciddi hasarlar bırakabilir. Doğrusu; sağlıklı bir şekilde kilo vermek ve zayıflamaktır. Bunun içinde metabolizmayı hızlandıran gıdalar tüketmek, azar azar ama sık sık yemek, bol bol hareket etmek ve hafif spor yapmak gerekir.
Sağlıklı kilo vermek için gerekli olan bir diğer şey de sabırdır!
Hatırlatma: “Diyetle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar nelerdir?” Yazımızda yer alan bilgiler aslında en sık yapılan diyet hatalarının başında gelmektedir. Bu diyet hatalarını yapmazsanız sağlıklı beslenmeye de çok büyük bir adım atmış olacaksınız.