Et Nasıl Marine Edilir? Et marinasyonu nasıl yapılır?
Et Nasıl Marine Edilir? Marinasyon nedir, kırmızı et nasıl yumuşatılır, et neden marine edilir, eti marine etmenin püf noktaları nelerdir, et marine tarifi ve eti marine etmek için hangi malzemeler kullanılır hakkında merak ettiğiniz birçok bilgiyi bulabilirsiniz.
Marinasyon Nedir?
Etin marine edilmesi diğer adıyla etin terbiye edilmesi ya da etin yumuşatılması tüm dünyada ve her kültürde farklı farklı uygulanan bir et hazırlama yöntemidir. Etin terbiye edilmesinde ki temel amaç etin daha lezzetli hale getirilmesidir. Bir diğer önemli amaçta etin daha yumuşak olmasını sağlamaktır. Çünkü marine edilen etler kolayca pişer, servis edildiğinde tabakta kolayca kesilir ve çiğnendiğinde ağızda dağılan bir yumuşaklığı ve damak çatlatan bir lezzeti olur.
Et terbiyesi yöntemlerinin her ülkede ve kültürde farklı farklı olduğunu söylemiştik. Her toplum zaman içerisinde kendi yiyecek alışkanlıklarına göre eti farklı malzemelerle yumuşatmayı ve lezzetlendirmeyi denemiş ve zamanla bu kültür oturmuştur. Örneğin Avrupalılar ve Amerikalılar daha çok şarap gibi hafif asitli ve aromatik malzemeleri tercih ederlerken Uzakdoğu ülkelerinde özellikle Hintliler ve Çinliler daha çok baharatları tercih etmektedir. Her iki kültürün tam ortasında bulunan biz Türkler ise her iki marinasyon tekniğinden de malzemeler kullanarak daha dengeli lezzetler tercih etmekteyiz.
Et neden marine edilir?
Marinasyon işleminin etin daha lezzetli ve daha yumuşak olması için uygulanan bir yöntem olduğunu biliyor olmamıza karşın marinasyon işlemi sırasında ette meydana gelen değişikleri tam olarak henüz bilememekteyiz. Etin terbiye edilmesi sırasında ne oluyor ki et daha yumuşak ve daha lezzetli oluyor? Farklı malzemelerle yapılan farklı et terbiye işlemlerini incelediğimizde şu sonuca varmamız mümkün: et ne kadar iyi dinlendirilmiş olursa olsun kasların arasında hala bir miktar laktik asit bulunmaktadır. Etin yapısında bulunan bu laktik asit ne yazık ki etin sertleşmesine ve lezzet kaybına neden olmaktadır. Terbiye işlemi sırasında kullanılan malzemeler ile et biraz daha dinlendirilmekte ve böylece kaslar arasında kalan son laktik asitte etin yapısından ayrılmaktadır. Etin yapısından ayrılan laktik asit yerine marinasyonda kullandığımız aromatik malzemeler geçiyor ve et pişirildiğinde bu aromalar etin içerisine işleyerek daha lezzetli hale getiriyor. Etin yapısındaki laktik asit ayrılınca, marinasyonda kullanılan asit içeren malzemelerde etin yapısında bulunan sinirleri yumuşatınca etimiz daha yumuşak ve daha lezzetli oluyor.
Et marine etme yöntemleri ve marinasyon teknikleri nelerdir?
Etin yumuşatılması sırasında birçok malzeme kullanılabilir. Marinasyon işleminin belirli ve sabit bir yönetimi, kuralı yoktur. Öyle ki bazı şefler tuz kullanılmasını önerirken bazı şefler de tuzun eti daha da sertleştireceğini söyleyip bu fikre tamamen karşı çıkmaktadır.
Türk ağız ve damak tadına uygun olarak mutfaklarımızda; zeytinyağı, ayçiçeği yağı, süt, şalgam suyu, sirke, yoğurt, domates salçası, biber salçası, biberiye, karabiber, pul biber, taze kekik, taze fesleğen, taze nane, sarımsak, soğan, kimyon, dereotu, limon, defne yaprağı, kişniş gibi çeşitli ve farklı malzemelerle marinat hazırlamak mümkündür.
Hangi malzeme ile yapılırsa yapılsın et marinasyonunun en önemli püf noktası; etin hazırladığımız malzemeler içerisinde en az 2 saat bekletilmesidir. En az 2 saat bekletilmeyen etler arzu edilen lezzette ve yumuşaklıkta olmayacaktır. Terbiye işleminde, etin en ideal bekletilme süresi 12-24 saat arasıdır. Bu süre boyunca bekletilen et arzu edilen lezzet ve yumuşaklıkta olacaktır. Marinasyonda kullanılan malzemelere ve etin türüne göre yumuşatma işlemi süresi 2 saat ile 48 saat arasında değişebilir.
Dana Eti (Dana Bonfile) için marinasyon tarifi;
Marinasyon Malzemeleri;
Dana Bonfile……….. 6 dilim,
Zeytinyağı…………… 1 su bardağı,
Sarımsak…………….. 4 diş
Taze biberiye………. 1 dal
Tane karabiber……. 1 tutam
Yoğurt…………….…… 1 kase
Marinasyonun Hazırlanışı;
Borcam içerisine 1 su bardağı zeytinyağını döktükten sonra tane karabiberleri ve taze biberiyeyi zeytinyağı içerisine ekleyin. Sarımsakları ince ince doğradıktan sonra sarımsakları da zeytinyağı içerisine ilave edip güzelce karıştırın. Dana bonfilelerinizi hazırlamış olduğunuz marinat içerisine her iki tarafını da batırdıktan sonra yatırın. 6 saat bu şekilde etinizi dinlendirdikten sonra etlerinizin diğer tarafını marinat içerisine yatırarak 6 saat daha dinlendirin. Toplamda 12 saat marine edilmiş etlerinizin üzerine bir kase yoğurdunuzu döküp etinizi 4-6 saat kadar daha dinlendirin. Bu sürenin sonunda ızgarada ya da kızgın tavada pişirmeye hazır harikulade etiniz hazır. Bu şekilde marine edilmiş bonfile hem daha kısa sürede pişecek ve hem de harikulade bir tadı olacaktır. Afiyet olsun.