Tarif Gönder

E 120 Karmin Nedir, Nerelerde Kullanılır?

27.03.2021
4.228

E 120 Karmin Nedir, Nerelerde Kullanılır? Son yıllarda toplumda özel bir hassasiyet oluşturan karmin, bilimsel adıyla Karminik Asit (E 120) hakkında yazılan bir çok haber ne yazık ki bilimsellikten uzak ve doğru olmayan bilgiler içermekte. Toplumda oluşan bu hassasiyetten yola çıkarak Karmin konusunu bilimsel kaynaklardan faydalanarak araştırdık ve bilinçli bir gıda tüketimi için bilgilerinize sunuyoruz.

Karmin nedir?

Karmin ya da karminik asit adı verilen kırmızı renkli boyanın kullanılması yeni bir durum değildir. Bu boyanın kullanımı günümüzden yüzyıllar öncesine Güney Amerika’da yaşamış olan Aztekler ve Mayalara dayanmaktadır. Karmin boyası, kaktüslerin üzerinde yaşayan Dactylopius coccus isimli küçük karmin böceklerinin dişilerinden elde edilen kırmızı renkli, oksijene, ışığa ve ısıya dayanaklı bir boya maddesidir. Özellikle ısıya ve ışığa dayanaklı olması nedeniyle yüzyıllar öncesinden itibaren tekstil sektöründe, ilaç sektöründe ve gıda sektöründe kullanılagelmiştir.

Karmin Nerelerde kullanılır?

Karmin, endüstriyel gıda sektöründe gıdalara kırmızı renk ve kırmızı rengin tonlarını vermek için kullanılmaktadır. Et ve et ürünleri başta olmak üzere şekerlemelerde ve farklı bir çok gıda maddesinde kırmızı renk vermek amacı ile kullanılır.

Karmin’in gıda sektöründe sıklıkla kullanılmasının iki temel nedeni vardır.

1-Doğal bir boya maddesidir ve sağlık açısından riskleri yok denecek kadar azdır. Toksik ve kanserojen etki göstermez.

2-Dactylopius coccus isimli böcekten elde edilen kırmızı boya; gıdaların, ısıtılması, soğutulması, oksijene maruz kalması, ışığa maruz kalması durumunda rengi bozulmaz, yani renk stabilitesini güçlüdür.

Karmin boyası nasıl elde edilir?

Karmin hakkında yapılan tartışmaların belki de en önemlisi bu konudur. Yukarıda değindiğimiz gibi karmin Dactylopius coccus isimli dişi böceklerden elde edilmektedir. Ancak burada yanlış bilinen ve doğru bilinmesi gereken en önemli bilgi şudur:

Boya Dactylopius coccus isimliböceklerin vücudunda doğal olarak depolanan, vücutlarında doğal olarak bulunan bir maddedir. Yani karmin, bu böceklerin kanından elde edilen bir madde değildir. Bu böceklerin vücudunun %19–22’si karmin boyasından oluşmaktadır. Böcekler fırınlarda kurutulduktan sonra sıcak suya daldırılırlar ve vücutlarında bulunan boya suya geçer. Bu su filtre edildikten sonra ekstrakte edilerek boya ham olarak elde edilir.

Karmin Boyasının Sağlığımıza Zararı var mıdır?

Gelişen teknoloji ile son yüzyılda kırmızı renkli bir çok yapay gıda boyası üretilmiştir ve üretilmeye devam etmektedir. Ancak bu gıda boyaları doğal olmadıkları için toksik ve kanserojen özellikler gösterebilmektedirler. Ancak karmin doğal bir boya maddesidir ve bugüne kadar yapılan hiçbir araştırma ve deney sonucunda toksik veya kanserojen bir etkisi gözlenmemiştir.

Karmin Helal mi?

Boya bir böcekten yani bir hayvandan elde edildiği için bazı din gruplarında ve vejetaryenler tarafından kullanılmamaktadır. İslami esaslara baktığımızda ise İslam ülkelerince kabul edilmiş ortak bir tutum bulunmamaktadır. Endonezya gibi bazı Müslüman Uzakdoğu ülkelerinde haram olarak kabul edilmektedir ve kullanımı yasaktır ancak Suudi Arabistan gibi Müslüman Ortadoğu ülkelerinde şimdilik helal gıda katkı maddesi olarak kabul görmektedir. Aynı durum ülkemiz içinde geçerlidir.

ETİKETLER:

SENDE TARİFİNİ GÖNDER
YAZAR BİLGİSİ
yemek24
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.