Kıymanın Bozulup Bozulmadığını Nasıl Anlarız. Kıyma, birbirinden farklı çok çeşit ve lezzetli yemekler yapmanın mümkün olduğu bir malzeme. Köfte, Hamburger, Etli Dolma ya da Spagetti sosu… Bunlar kıyma ile yapılabilecek eşsiz lezzetlerden yalnızca birkaçı. Eğer birbirinden lezzetli kıymalı yemekleri yapmadan önce kıymanın taze olup olmadığını kontrol etmek ve kıymanın bozulup bozulmadığını öğrenmek için 5 öneri isterseniz mutlaka yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
1. Kıymayı İyice İnceleyin
İncelemeye kıymanın rengiyle başlamak en doğrusu. Renk gri ya da soluk kahverengi tonlarındaysa sorun var diyebiliriz. Çünkü taze etin rengi parlak kırmızıdır. Fakat orta kısımlarında kahverengi bölümlerin olması doğaldır çünkü dana kıyma hayvanın farklı bölümlerinden hazırlanır. Kıymanın bekleme süresi ne kadar uzarsa rengin grileşme oranı da o kadar artar. Eğer etin büyük kısmı kırmızı ya da kahverengi değilse ve gri bir renk almaya başlamışsa en iyisi kıymayı çöpe atmak.
2. Paketteki Son Kullanma Tarihini Mutlaka Kontrol Edin
Kıyma, önerilen tüketim tarihinden en fazla 1 ya da 2 gün sonraya kadar kullanılabilir. Eğer önerilen tarihin üzerinden 1-2 günden fazla zaman geçmişse kıymayı kullanmayın ve çöpe atın.
3. Kıymayı Koklayın Ve Burnunuza Ekşi Bir Koku Gelip Gelmediğini Kontrol Edin
Taze olan etin hafif bir kokusu vardır. Bozuk etin kokusu ise çürük ve ekşi bir kokudur. Bu kokunun nedeni, etin içinde bozulmaya bağlı olarak oluşan bakterilerin çıkardığı gazdır. Eğer ette ağır bir koku varsa eti asla tüketmeyin ve direk çöpe atın.
4. Ete Dokunun Ve Yapısında Yapışkanlık Var Mı Bakın
Kıymayı parmaklarınızın arasına sıkıştırın ve kıvamını anlamaya çalışın. Taze bir et, kolayca parmaklarınızın arasından ayrılır ve ufak parçalara bölünür. Bozulan etin ise cıvık ve yapışkan bir kıvamı vardır. Bu durumda yapılabilecek tek şey vakit kaybtmeden kıymayı çöpe atmak.
5. Piştikten Sonra Ağızda Nasıl Dağıldığına Dikkat Edin
Bozulmamış taze et piştikten sonra ağızda çok kolay dağılır. Ayrıca pişmiş kıyma çok kolay dilimlenir, diri ve yumuşak olur. Bozulmuş kıymada ise durumlar tam tersidir. Bu yüzden piştikten sonra da bunlara dikkat ederek kıymanın bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz.