Yeni doğum yapan anne ne yemeli ne yememeli, emziren anneler ne yemeli ne yememeli listesi, yeni doğum yapan annenin beslenmesi nasıl olmalı, nasıl beslenmeli.
Yeni doğum yapan anne ne yemeli ne yememeli
Bu yazıda; emziren anneler ne yemeli ne yemeli, yeni doğum yapan annenin beslenmesi nasıl olmalı, emziren anne nasıl beslenmeli, emziren beslenmesinde nelere dikkat etmeli hakkında bilgiler yer almaktadır.
Yeni doğum yapan emziren annenin doğru beslenmesi hem kendi sağlığı hem de bebeğin sağlığı açısından çok büyük önem taşımaktadır. Özellikle doğumdan itibaren geçen ilk 6 aylık dönemde bebek yalnızca anne sütü ile besleneceği için ihtiyaç duyduğu enerji ve besin öğelerini anne sütünden alacaktır. Bu demektir ki anne hamilelik döneminde beslenmesine nasıl dikkat ettiyse emzirme döneminde de aynı şekilde dikkat etmelidir.
Sütüm yeterli gelir mi? Kilo mu nasıl kontrol edebilirim?
Emziren annelerin kafasında genel olarak 2 soru vardır:
1-Sütüm bebeğime yeterli geliyor mu? Yeterli gelmesi için daha çok mu yemeliyim?
2-Sütüm çok olsun diye çok yiyorum ben bu kiloları nasıl vereceğim?
Şunu açık ve net bir şekilde ifade edelim;
Düzenli bir beslenme alışkanlığınız varsa ve öğünlerde besin öğelerini dengeli bir şekilde tüketiyorsanız yukarıdaki iki soru da canınızı sıkmasın. Bu konuda rahat olunuz. Hem sütünüz bebeğinize yetecektir hem de emzirme döneminde fazla kilo almazsınız.
Emziren anne nasıl beslenmeli?
Yeni doğum yapan ve emziren bir annenin günlük enerji ihtiyacı normal bir kadından 600-800 kcal daha fazladır. Örneğin 26-35 yaşları arasında az hareketli bir yaşam düzeni olan kadının günlük enerji ihtiyacı 2.000 kaloridir. Bu yaş aralığında emziren bir annenin ihtiyaç duyduğu enerji miktarı günlük en fazla 2.800 kaloridir. Beslenme programı oluşturulurken bu rakam mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
Günlük enerji ihtiyacımızı öğrendiğimize göre şimdi emzirme döneminde nasıl beslenmeli, ne yemeli ne içmeli konusuna göz atalım.
Sıvı Tüketimi: Yeni doğum yapan annelerin en çok dikkat etmesi gereken konuların başında gelmektedir. Anne daha çok süt üretebilmek için sıvı tüketimini yüksek tutmalıdır. Yeni doğan bebekler 6 ayını doldurana kadar günlük ortalama 700 ml sıvı tüketmelidir. Anne sütünden başka bir şey tüketmedikleri için bu sıvıyı süt ile almalıdırlar. 19 yaşından itibaren kadınların günlük su ihtiyacı 2.700 ml’dir. Bu demek oluyor ki emziren anneler günlük olarak 3-3,5 litre arasında sıvı tüketmelidirler. Bu miktar yaklaşık 20 su bardağı sıvı demektir. Su, süt, ayran, kefir, maden suyu, taze sıkılmış meyve suları, şeker ilavesiz kompostolar, ev yapımı şekersiz limonata ve benzeri içecekler bu dönemde tüketilebilecek içeceklerdir.
Protein Tüketimi: Bu dönemde bebeğin beyin gelişimi, fiziksel ve ruhsal gelişimi için çok önemli olan besin öğesidir. Anne, bebeğin hızlı gelişmesi ve büyümesi için sütü ile bebeğe aminoasit takviyesi yapması gerekir. Bunun içinde protein ağırlıklı bir beslenme programı uygulamalıdır. Özellikle bu dönemde anne mutlaka her gün 1 ya da 2 adet yumurta tüketmelidir. Yumurtaya ek olarak beslenme programında her gün en az bir öğünde kırmızı et, beyaz et, balık, bakliyat gibi protein içeren gıdalar yer almalıdır.
Kalsiyum Minerali: Bebeğin iskelet sisteminin gelişimi için D vitamini ile birlikte elzem olan bu minerali anneler süt ve süt ürünlerinden (yoğurt, kefir, peynir, tereyağı), fındık, fıstık gibi kuruyemişlerden tedarik edebilirler.
Demir Minerali: Kuruyemişler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, dereotu, marul vb.), yulaflı ekmek, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek vb gıdalar yüksek oranda demir minerali içeren gıdalardır. Bu gıdaların dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Folik Asit: Anne karnında beyin gelişimi için nasıl ihtiyaç duyuyorlarsa ilk 6 ay boyunca bu ihtiyaçları devam etmektedir. Mercimek, ıspanak, maydanoz, turp, dereotu, buğday ruşeymi folik asit ve diğer vitaminleri temin etmek için en uygun gıdalardır.
Doğal Karbonhidratlar: Emzirme döneminde annelerin kilo kontrolü yapabilmesi için ihtiyaç duydukları yiyecek grubudur. Doğal karbonhidratlar meyve ve sebzelerdir. Börülce, patlıcan, havuç, brokoli, taze fasulye, bal kabağı, soğan, sarımsak, ıspanak, yeşil ve sivri biber, domates, salatalık gibi sebzeler ile avokado, muz, elma, çilek, karpuz, mango, kivi, portakal, mandalina, nar, şeftali nektarin gibi meyveler bu dönemde tüketilebilir.
Peki yeni doğum yapan emziren anneler ne yememeli ne içmemeli?
Emzirme döneminde sağlıklı ve dengeli beslenmek kadar aşağıda belirttiğimiz yiyecekleri tüketmemek de anne ve bebek sağlığı için çok önemlidir.
- Çiğ veya az pişmiş et ürünleri,
- Çiğ veya az pişmiş deniz ürünleri,
- Çiğ kabuklu deniz ürünleri,
- Yıkanmamış ve temizlenmemiş meyveler ve sebzeler,
- Çiğ süt ve süt ürünleri,
- Kafein oranı yüksek olan içecekler (kahve, yeşil çay, çay vb.)
- Alkollü içecekler,
- Küflü peynirler (brie, camamber, chevre vb),
- Mavi damarlı peynirler (danish blue, gorgonzola),
- Katkı maddesi içeren hazır gıdalar
- Yüksek miktarda şeker içeren gıdalar
- Gaz yapan gıdalar,
- Fazla baharatlı yiyecekler.
Yeni doğum yapan anneler beslenmelerine dikkat ettikleri ölçüde bu dönemde biraz zor olsa da stresten uzak durmaya, kaliteli ve yeterli uyku uyumaya da özen göstermelidirler.