Emziren anneler bitki çayı içebilir mi?
Bu yazıda; emziren anneler papatya çayı adaçayı ıhlamur form çayı limonlu su tarçın çayı biberiye çayı sinameki çayı rezene çayı bitki çayı içebilir mi, emzirme döneminde emzirirken hangi bitki çayları içilebilir hangi bitki çayları içilmez hakkında bilgiler yer almaktadır.
Hamilelik ve emzirme dönemindeki annelerin ilk ve en çok dikkat etmeleri gereken konuların başında beslenme gelmektedir. Hamile ya da emziren bir annenin tüm yediği ve içtiği gıdalar kendi sağlığının yanı sıra anne sütünün kalitesi ve sağlığı dolayısıyla bebeğin sağlığı üzerine doğrudan etkilidir. Emzirme döneminde annenin tükettiği her gıdanın içinde bulunan iyi ve kötü tüm bileşenler anne sütü yoluyla bebeğe geçer. Bebeğin tek besin kaynağı anne sütü olduğu için bu konu çok büyük önem taşımaktadır.
Emzirme döneminde anneler normal beslenmesinin dışında süt kalitesini ve verimini arttırmak için bitki çaylarına yönelmektedir. Bu yöneliş yukarıda da belirttiğimiz gibi anne ve bebek sağlığını olumsuz etkileyecek bir şekilde olmamalıdır ve mutlaka doktora danışılarak yapılmalıdır. Yemek Kulübüm olarak bizde emziren annelerin içmemesi gereken ve içebileceği bitki çaylarını sizler için derledik.
Emzirme döneminde emziren anne hangi bitki çaylarını içebilir?
Ihlamur: Anne ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiren ve tüketimi konusunda en az risk taşıyan bitki çayıdır. Özellikle kış aylarında tercih edilebilirsiniz ancak dört mevsim içebileceğinizi unutmayın.
Papatya Çayı: Sakinleştirici etkisi ile ağrılara iyi gelir, stresi engeller. Anne ve bebeğin rahat uyumasında olumlu etki gösterir. Rastgele toplanan ve kaynağı bilinmeyen papatyalar tehlikeli olabileceği için dikkat edilmelidir. Ayrıca alerjik bünyeye sahip olan kişilerde tüketimi hususunda mutlaka doktora danışılmalıdır.
Zencefil Çayı: Emzirme döneminde özellikle mide ve bağırsaklarda oluşan gaz annelere zor anlar yaşatır. Midede ve bağırsaklarda meydana gelen şişkinlik, gaz, hazımsızlık ve mide bulantısı gibi rahatsızlıkların önüne geçmek için zencefilli çay içilebilir.
Kuşburnu: Yüksek oranda C vitamini içermesi sebebiyle anne ve bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesi, vücut direncinin artmasında olumlu etki gösterir.
Elma çayı: İçerdiği C vitamininin vücuda sağladığı olumlu etkilerin yanı sıra yapısında bulunan esansiyel maddeler anneyi rahatlatıp, zindelik verme özeliğine sahiptir.
Limonlu Su: Yüksek miktarda C vitamini içermesinin yanı sıra karaciğer ve bağırsak sistemine faydalı olan limonlu su en güvenilir içeceklerden biridir. Ancak yine de aşırı miktarda tüketilmemesi gerektiğini hatırlatmakta fayda var.
Rezene Çayı: Hem gaz giderici hem de süt arttırıcı özelliği ile gönül rahatlığı ile içilebilir.
Melisa Çayı: Anne ve bebeğin uyku düzenini sağlamak ve rahat bir uyku uyumaları için oldukça yararlı bir bitki çayıdır. Antiseptik özelliği de bulunan melisa hazmı kolaylaştırıcı etkisi ile mide ve bağırsaklarda gaz ve şişkinliği de önler.
Rooibos: Yapısında kafein bulunmaması ve vitamin içermesi sebebiyle keyifle tüketebileceğiniz sağlıklı bir bitki çayıdır.
Isırgan Otu Çayı: Anne sütünün oluşumunu arttırarak, ödem atımını hızlandırma etkisi bulunmaktadır. Ancak kontrollü bir şekilde ve aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir.
Ahududu Yaprağı Çayı: Yüksek kalsiyum ve magnezyum oranı ile hem hamilelik hem de emzirme döneminde anne ve bebeğin ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve magnezyumu karşılamak için güzel bir alternatiftir.
Emzirme döneminde anne hangi bitki çaylarını içemez?
Emzirme dönemindeki annelerin yüksek miktarda kafein tüketmeleri özellikle bebek sağlığı için sakıncalı olabilmektedir. Bu nedenle emziren anneler kafein oranı yüksek içecekleri ve bitki çaylarını günde 1 bardaktan fazla içmemelidirler.
Adaçayı: Rahim kaslarını uyarıcı etkiye sahiptir. Bazı bünyelerde annenin süt üretimini durdurucu etki gösterir. Emzirme döneminde annelerin tüketmemesi tavsiye edilir.
Sinameki Çayı: Yapısında bulunan maddeler oldukça güçlüdür. Faydaları olduğu kadar olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Düşük dozda tüketim bile oldukça etkili sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle doktora danışılmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.
Biberiye Çayı: Hamilelerde düşük yapma riskini arttırabilirken, emzirme dönemindeki annelerde ani tansiyon yükselmesine neden olabilir.
Tarçın Çayı: Henüz kanıtlanmış olumsuz bir yan etkisi bilinmemekle birlikte emzirme döneminde tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Bu dönemde aşırı kaçmadan yemek ve tatlılarda tercih edilebilir.
Form Çayı: İçilmesi tavsiye edilmeyen bitkilerin karışımından oluşan form çaylarının emzirme döneminde anne tarafından fazla tüketilmemesi gerekir.
Yeşil çay ve beyaz çay: Kafein içeren bitkiler grubundadırlar. Bu nedenle günde 2 bardaktan fazla tüketilmemesi tavsiye edilir.
Nane, Keklik otu, Karahindiba çayı da fazla tüketilmemesi gereken diğer bitki çaylarıdır.
Emzirme döneminde faydalı olsa bile günde 2-3 bardaktan fazla bitki çayı tüketmek olumsu sonuçlar yerine olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bu uyarı tüm bitki çaylarını kapsamaktadır. Unutmayın ki her şeyin azı karar, çoğu zarar.