Tarif Gönder

Şekerpare Tarifi

23.05.2025
8

Türk mutfak kültüründe tatlılar başlı başına bir yer teşkil eder. Özellikle şerbetli tatlılar gerek özel günlerde, gerek gündelik yaşamda evlerde sıklıkla tüketilir. İşte bu tatlılardan bir tanesi de şekerpare isimli lezzettir. Diğer şerbetli tatlılarda olduğu gibi şekerpare tarifi de kendisine has özellikler içerir. Bunları bilerek yapıldığı zaman ortaya damak çatlatan bir lezzet çıkar. Aşağıda verilen tarif ise 6 – 8 kişilik arasıdır.

Şekerpare Hamurunda Kullanılan Malzemeler

Şekerpare hamuru için kullanılan malzemeler şunlardır:

  • 2 çay bardağı irmik
  • 1 tanesinin sarısı üzerine sürülecek biçimde 2 yumurta
  • 250 gr. tereyağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3.5 su bardağı un
  • 1.5 çay bardağı pudra şekeri

Temel hamuru için olan malzemeler bunlardır.

Şekerpare Şerbetinde Kullanılan Malzemeler

Şekerpare şerbetinde ölçü son derece önemlidir. 4 su bardağı su, 4 su bardağı şeker ve birkaç damla limon suyu. Yani birebir oranında su ve şeker kullanılır.

Şekerpare Nasıl Yapılır?

Şekerpare yapılırken ilk olarak şerbeti hazırlanır. Su ve şeker iyice karıştırıldıktan sonra orta dereceli ateşte iyice ara sıra karıştırılarak kaynatılır ve ocağı kapatmadan önce birkaç damla limon suyu damlatılıp, tekrar karıştırıp ocaktan alınıp, soğumaya bırakılır. Diğer tarafta bir tahta üzerinde oda sıcaklığında bekletilen tereyağı yumurta ile karıştırılır. Akabinde vanilya, kabartma tozu, irmik, pudra şekeri ve unun bir kısmı ilave edilip iyice yoğurulur.

Hamur ele yapışmaz bir hale gelene dek un ilave edilir ve sonrasında hamur birkaç dakika dinlendirilir. Akabinde şekerpare hamurundan ufak parçalar koparılıp elde klasik şekerpare şekli verilir. Şekil de verildikten sonra fırın tepsisine dizilir ve üzerine yumurta sarısı sürülür. Burada isteğe bağlı olarak üzeri klasik şekerparelerde olduğu gibi çatalla çizilebileceği gibi çizilmeden de fırına verilebilir.

Aralıklı olarak fırın tepsisine konulan şekerpareler önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 30 dakika pişirilir. Yanmamasına özen gösterilmelidir. Fırından çıkarıldıktan sonra da üzerine şerbet dökülerek bir süre dinlendirilip servis edilir. Anında servis edilir ise şerbeti iyice emmemesi mümkündür. O yüzden en az bir yarım saat bekletilmelidir.

Şekerpare

Şekerpare

Alternatif Şekerpare Çeşitleri

Her tür yiyecekte olduğu gibi şekerpareyi değişik şekillerde yapmak mümkündür. Kakaolu olanları bunlardan bir tanesidir. Üzeri dövülmüş Şam fıstıklı olanı bir diğeridir. Üzerine fındık basılarak yapılanları ve haşhaşlı olanları da vardır. Hepsinin kendisine has bir lezzeti vardır.

Şekerpare Yapmanın Püf Noktaları

Şekerpare yapılırken mutlaka fırın tepsisi ya yağlanmalı ya da altına yanmaz kağıt konulmalıdır. Ölçüye bire bir uyulması işin en temel püf noktalarından bir tanesidir. Şekerpare sıcak, şerbet soğuk olmalıdır. Eğer o an için evde pudra şekeri yoksa aynı ölçüde toz şeker de kullanılabilir. Şekerpare pişerken fırın asla açılmamalıdır.

https://www.alaybeyi.com.tr/blog/sekerpare-tatlisi-tarifi/


SENDE TARİFİNİ GÖNDER
YAZAR BİLGİSİ
yemek24