Hamileyken kesinlikle yenmemesi gereken yiyecekler nelerdir, Hamilelikte yenilmemesi gereken yiyecekler besinler, hamileyken ne yenmemeli içilmemeli, hamileler ne yememeli içmemeli.
Hamileyken kesinlikle yenmemesi gereken yiyecekler
Bu yazıda; hamilelikte yenmemesi gerekenler nelerdir, hamilelikte yenilmemesi gereken yiyecekler besinler ve gıdalar nelerdir, hamileyken hangi yiyecekler tüketilmemeli, hamilelerin yememesi gereken yiyecekler hakkında bilgiler yer almaktadır.
Hamilelik sırasında annenin tükettiği gıdaların yapısında bulunan tüm bileşenler kan yoluyla bebeğe taşınır. Anne bir yiyeceği tükettikten sonra bu yiyecek sindirim sisteminde parçalanıp işlenip temel besin elemanlarına ayrılır ve kan yoluyla karaciğere taşınır. Karaciğerde arıtma ve ayırma işlemlerinden geçen besinler yine kan yoluyla bebeğin beslendiği plasentaya ulaşır. Bu şu anlama gelmektedir. Anne doğru ve sağlıklı beslenirse bebek de sağlıklı beslenecek ve sağlıklı gelişecektir. Anne sağlıksız beslenirse bebek de sağlıksız beslenecek ve sonuçta sağlıklı olmayacaktır.
Yetişkin bir kadının vücudunda çoğu zaman rahatsızlığa neden olmayacak besinler ve yiyecekler, hamilelik döneminde çok küçük miktarlarda tüketilmesi durumunda bile anne karnındaki bebeği olumsuz etkileyebilir. Bu olumsuz durumlar gıdaların kendi yapısında bulunan maddelerden kaynaklanabileceği gibi gıdalara çeşitli yollarla bulaşan başka maddelerden de kaynaklanabilir. Hamilelik döneminde annelerin kesinlikle yememesi gereken yiyecekler şunlardır:
Çiğ veya az pişmiş yumurta
Yumurta kabuğu üzerinde çok sayıda bakteri bulunmaktadır. Bunların en tehlikelisi Salmonelladır. Yumurta kabuğuna temas eden anne ellerini yıkmadan başka bir gıdaya temas ettiğinde o gıdaya da Salmonella bulaşmasına dolayısıyla bu bakterinin yenilmesine neden olur. Sonuçta Salmonella gıda zehirlenmesine ve hatta bebeğin düşmesine bile neden olabilir. Bu nedenle çiğ yumurta iyi pişirilmeli, çiğ yumurtaya temas eden eller, ekipmanlar ve yüzeyler iyi temizlenmelidir.
Çiğ veya az pişmiş et
Çeşitli yollarla hayvanlara bulaşan Toxoplazma gondii isimli parazit iyi pişirilmeyen ya da çiğ etlerin tüketilmesi sonucu hamilelerde düşüklere ve doğum kusurlarına neden olan tehlikeli bir canlıdır. Bu canlının yok edilmesi için tüm beyaz ve kırmızı etlerin iyi pişirilmesi gerekir.
Çiğ veya az pişmiş deniz ürünleri
Çiğ balık ve deniz ürünleri yeterli ısıl işlem görmedikleri durumlarda Vibrio cholerae başta olmak üzere yüksek miktarda bakteriyel risk taşırlar. Bunun yanında klasik balık zehirlenmelerinin de önüne geçmekte zorlaşır.
Soğuk işlenmiş et ürünleri
Soğuk işlenen et ürünleri çoğunlukla çiğ et içermektedir. Bu gruptaki ürünlere en iyi örnek etli çiğ köftedir. Bu nedenle çiğ et ürünlerinin sahip olduğu tüm riskler bu ürünler içinde geçerlidir. Etli çiğ köftenin yanı sıra sosis, salam, jambon gibi et ürünleri de aynı şekilde bu riskli gruba girerler.
Sakatatlar
İşkembe, kelle paça, kokereç, uykuluk, böbrek gibi sakatatların tamamı yüksek miktarda bakteri içeren gıdalardır. Bu gıdalar yeterli ısıl işlem uygulanmadan tüketilirse Salmonella spp., Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus, Campylabacter jejuni, Yersinia enterocolitica, Listeria monocytogenes, Brucella spp. ve Escherichia coli gibi bakteriler tarafından zehirlenme riski olur.
Küflü ve pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynirler
Küflü peynirin içinde aktif ve canlı halde bulunan Penicillium roquefort isimli küf vücuda girdikten sonra bağırsaklarda canlılığını devam ettirebilir. Penisilin türü olan bu küf erken doğum, düşük, doğum sırasında olumsuzluklara neden olabilir.
Çiğ Süt (pastörize edilmemiş sütler)
Çiğ süt ve süt ürünleri yeterli ısıl işlem görmedikleri için Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella türleri, Listeria monocytogenes, Mycobacterium tuberculosis, Coxiella burnetti, Campylabacter jejuni, Shigella dysenteria gibi zararlı bakteriler sütün içinde bulunabilir ve bu bakteriler zehirlenmelere neden olabilir.
Yüksek miktarda şeker içeren gıdalar
Şeker oranı yüksek olan tatlılardan ve yiyeceklerden hamilelik döneminde uzak durulması gerekir. Bu gıdalar kan şekerini çok hızlı yükselttikleri için bebeğin anne karnında gelişimini olumsuz etkilerken annenin de gestasyonel diyabet riskini arttırır.
Genetiği değiştirilmiş gıdalar (GDO)
GDO’lu gıdalar hala tartışma konusu olan yiyeceklerdir. O zaman gebelik döneminde riske girmeye gerek yok. Soya fasulyesi, mısır gibi GDO’lu gıdaları ve bu ürünleri içeren hazır gıdaları tüketmemeye çalışın.
Alkol ve alkollü içecekler
Alkol, vücutta bir çok maddenin geçmesinin mümkün olmadığı beyin, plesanta gibi yüksek korumalı vücut bariyerlerinden kolayca geçebilen bir maddedir. Geçerken de zararlı olabilecek maddeleri beraberinde taşıdığı için hamile annelerin alkol tüketmemesi bebeğin sağlığı için önemlidir.
Bitki Çayları
Şifalı bitkiler adı üzerinde şifalı olsalarda hamilelik ve emzirme döneminde şifalı olmayabilirler. Bitkilerin içerisinde bulunan etken maddeler vücuda fazla miktarda alındıklarında düşüklere, doğum sırasında problemlere, bebeğin sağlığının olumsuz etkilenmesine neden olabilirler. Bu nedenle uzman bir doktora danışmadan bitki çayı içilmemeli.
Cips ve Kızartmalar
Bu yiyecekler bebeğin sağlığını doğrudan etkileyebilecek trans yağlar ve kansere neden olabilecek Akrilamid maddesi içerirler. Gebelik döneminde bu yiyeceklerden uzak durmak en doğrusu.
Kafein İçeren İçecekler
Kafein içeren içecekler bu dönemde mümkün olduğunca az tüketilmeli. Kafein oranı yüksek bitki çayları (siyah çay, yeşil çay, beyaz çay) ve kahve günde 2 bardaktan fazla tüketilmemesi gerekir.
Katkı Maddeleri
Katkı maddesi içeren hazır gıdaların sürekli ve yüksek miktarda tüketilmesi zamanla bu maddelerin vücutta birikerek anne ve bebeğin sağlığında olumsuzluklara neden olabilir.
Gıda güvenliği olmayan tüm gıdalar
Tükettiğiniz yiyecekler çok sağlıklı, çok faydalı olsalar bile yeterli gıda hijyenine sahip olmayan ve gıda güvenliği kurallarına uygun işlenmeyen tüm yiyecekler hamile anneler ve bebekleri için risk taşımaktadır. İyi yıkanmamış salata, sebze ve meyveler, çapraz bulaşmaya neden olan mutfak uygulamaları bu riskin en büyük nedenlerinin başında gelmektedir.
Hamilelik döneminde anneler mutlaka doktor kontrolünde ve tavsiye edilen gıdaları tüketmelidir.
Tüm hamile annelere ve bebeklerine sağlık ve güzellikler dileriz!